Verwarming

Welke verwarmingsketel kiest ik het best?

Verwarmen kan met gas of stookolie, met pellets of een hybride systeem, met biomassa, warmtekrachtkoppeling of elektrisch, met een warmtepomp of zonneboiler … maar waarin verschillen al deze verwarmingssystemen? Een overzicht van de verschillende mogelijkheden die wij installeren en/of onderhouden.

Heeft u nog vragen?
Laat het zeker niet na ons te contacteren, zo vinden wij steeds het verwarmingsysteem dat het best bij u past.

verwarming op Gas

Gasverwarming

Aardgas is één van de meest gebruikte energiebronnen om een woning te voorzien van verwarming en warm water. Aardgas is altijd beschikbaar, veilig en zuinig in verbruik en de installatiekosten zijn relatief laag.

De moderne condenserende gasketels zijn milieuvriendelijker en stoten veel minder CO2 uit. Met een simpele klik op een knop, een app of geheel weersafhankelijk gestuurde regelingen heeft u altijd een aangename temperatuur in uw woning. Kiezen voor aardgas, is kiezen voor comfort. 

Verwarming op mazout

Wanneer u geen toegang heeft tot het aardgasnetwerk kan u ervoor kiezen om te verwarmen met stookolie als veilige brandstof.

De condensatieketels op stookolie hebben de laatste jaren een enorme evolutie doorgemaakt waardoor ze zuinig, milieuvriendelijk en duurzaam zijn. De nieuwste condensatieketels van Brötje garanderen een sterk rendement. Denk aan uw ecologische voetafdruk en kies voor zwavelarme stookolie. 

Voor elke woning of voor elke verbouwing is er de gepaste verwarmingsketel! Wij zorgen voor de volledige installatie van een nieuwe compacte condensatieketel. 

verwarmin op mazout
Warmtepomp

De warmtepomp

Warmtepompen halen ongeveer twee derde van de warmte die ze leveren uit de omgeving (grond, lucht). Voor het overige derde gebruiken ze elektriciteit. Een warmtepomp is dus een milieuvriendelijk verwarmingssysteem, maar blijft nog vrij duur, want elektriciteit is 5 keer duurder dan gas. En dan hebben we het nog niet over de aankoopprijs van een warmtepomp … (zie verderop).

Warmtepompen kunnen zelfs meer dan je woning verwarmen: ze leveren ook sanitair warm water. Sommige ook kunnen koelen en doen in de zomer dus dienst als een soort airco. Deze worden “omkeerbare warmtepompen” genoemd.

Er zijn verscheidene soorten warmtepompen. De 4 belangrijkste types zijn lucht/water, bodemwater, lucht/lucht en water/water. Om het juiste type te kiezen hou je rekening met verscheidene factoren, zoals de beschikbare energiebronnen, het type installatie en het vermogen dat je nodig hebt.

Enige nadeel: een warmtepomp is bij aankoop duurder dan een aardgas- of stookolieketel, en wel zo’n 50 tot 100%. Bij een geothermische warmtepomp, die warmte aan de bodem onttrekt, lopen de kosten nog hoger op. En een warmtepomp verbruikt ook elektriciteit, behalve als je voor een model op aardgas kiest …

De pellet- of biomassaketel

Wat nog weinig geweten is, is dat een pelletketel niet alleen je woning kan verwarmen, maar ook warm water leveren.

Eigenlijk is een centrale verwarming met een pelletketel volledig identiek aan een installatie met gas of stookolie. Het is dus eenvoudig om je bestaande ketel te vervangen door een nieuwe pelletketel enje hoeft je leidingen niet aan te passen. En als je zo’n ketel installeert, heb je momenteel ook recht op premies en een belastingvermindering. Zijn er ook nadelen aan verbonden? Vooral de opslag van de voorraad pellets wordt soms hinderlijk gevonden.

En dan is er ook nog de biomassaketel, die woningen verwarmt met organische materialen in ontbinding (hout, graan, stro, …). Qua werking is hij perfect te vergelijken met een pelletketel.

 

De pellet- of biomassaketel
hybride ketel

De hybride ketel

Net zoals een hybride auto gebruikt een hybride verwarming verscheidene energiebronnen, waarvan minstens één hernieuwbaar is. Concreet betekent dit dat een hybride verwarming bijvoorbeeld een aardgasketel combineert met een warmtepomp. Of een aardgasketel met een zonneboiler. Zelfs de combinatie van een gasketel met een warmtepomp én een zonneboiler is mogelijk! Je merkt het: er zijn veel combinatiemogelijkheden.

Het voordeel van een hybride systeem is dat het een slimme verwarming is. Het kiest steeds zelf automatisch de energiebron die op elk ogenblik het hoogste rendement oplevert, met de grootste efficiëntie of de laagste prijs. Dat maakt zo’n systeem tegelijk voordelig en milieuvriendelijk.

warmtekrachtkoppelingsketel

De warmtekrachtkoppelingsketel

Meestal produceer je thuis zelf warmte met een ketel en koop je elektriciteit voor je elektrische toestellen en verlichting bij een stroomleverancier. Maar met een warmtekrachtkoppelingsketel kan je zowel je woning verwarmen als in je eigen elektrische stroom voorzien! In dit artikel lees je alles over de werking van een warmtekrachtkoppelingsketel en ontdek je de voor- en nadelen ervan.

zonneboiler

De zonneboiler

Een zonneboiler kan 40 tot 60% van de behoefte aan sanitair warm water van een gezin dekken. Verdwijnt de zon achter de wolken of de horizon, dan neemt je aardgasketel de taak van de zonneboiler over. Let op: een zonneboiler verwarmt alleen water, niet je woning!

Een zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren en een opslagvat voor warm water. De collectoren bevinden zich meestal op het dak van de woning. Ze vangen de natuurlijke zonnewarmte op. De opgewarmde vloeistof stroomt door binnenleidingen.

Realisaties

Nieuwe pompen

Noodreparatie van nieuwe pompen op een bestaand systeem

hybride ketel

Dat maakt zo’n systeem tegelijk voordelig en milieuvriendelijk.

aansluiting gas

een nieuwe condensatieketel op aardgas installeren is doorgaans minder duur dan een nieuwe stookolieketel. Het rendement ervan ligt ook hoger.

Toevoegen warmteboiler

Een zonneboiler kan 40 tot 60% van de behoefte aan sanitair warm water van een gezin dekken. Verdwijnt de zon achter de wolken of de horizon, dan neemt je aardgasketel de taak van de zonneboiler over. Let op: een zonneboiler verwarmt alleen water, niet je woning!

Vernieuwen van een badkamer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur sollicitudin mattis viverra. Nulla facilisi. Morbi luctus vitae velit non placerat. Nullam efficitur fringilla sapien ac mattis. Integer in faucibus ligula. Maecenas at massa ac justo laoreet convallis. Fusce vulputate a neque facilisis blandit. Nulla nec bibendum mauris, in placerat massa. Aliquam a ante eu lorem vehicula porttitor eget a sapien. Maecenas ac laoreet nulla. Morbi rutrum leo id nulla consectetur, in molestie tortor ultrices.

Nieuwe installatie

Jorik warmtespecialist is uw partner voor het installeren van verwarming, sanitair en ventilatie. Zowel nieuwbouw, renovatie als projectbouw hebben geen geheimen voor ons. Onze studiedienst zal steeds met u de meest ideale én rendabele installatie ontwerpen om u het beste comfort te bieden.

Herstellingen

Jorik warmtespecialist onderscheidt zich van de klassieke installatiebedrijven door zijn eigen hersteldienst. Wij doen geen beroep op de technische dienst van het ketelmerk maar helpen u persoonlijk. Dit is sneller en geeft u als klant een zekerheid.

Onderhoud

Jorik Warmtespecialist heeft een eigen onderhoudsdienst. Gekwalificeerd personeel met erkeningsnummers van Cerga, gas, mazout en Rescert geven u als klant de zekerheid van een professionele dienstverlening.